Organisatie

 

Hierboven kunt u klikken om meer informatie te vinden over: de hoofdinstructeur Serge Willems en de verschillende gradaties (vergelijkbaar met banden bij bv judo)

Hieronder vindt u een uitgebreide beschrijving van het ontstaan van krav maga en hoe de organisatie er wereldwijd en in Nederland uit ziet.

Geschiedenis

 

Krav Maga is Hebreeuws voor contactgevecht. Dit is een zelfverdedigingsmethodiek die ontwikkeld is door Imi Lichtenfeld.

Krav Maga kenmerkt zich vooral door de eenvoud en effectiviteit.

Inmiddels wordt Krav Maga beschouwd als het meest effectieve systeem voor korte afstand gevechten ter wereld, dat gebruikt wordt voor trainingen binnen geheime diensten zoals de Mossad en CIA, federale handhavingsinstellingen zoals de FBI, anti-terrorisme eenheden, politiekorpsen, legereenheden en professionele beveiligingsdiensten.

Ook voor gewone burgers heeft Imi zijn systeem doorontwikkeld, zodat iedereen zich overal veilig voelt en in ‘vrede’ kan lopen.

 

Hier gaat de meest bekende quote van Imi over: “So that one may walk in peace.”

 

Imi’s beste en meest ambitieuze leerlingen hebben zich ingezet voor het verspreiden van Krav Maga over de hele wereld.

Eén van hen is Eyal Yalinov, die hiertoe in 2010 Krav Maga Global heeft opgericht.

Momenteel zijn er vestigingen in meer dan zestig landen en zijn er meer dan duizend instructeurs opgeleid in verschillende gradaties.

 

In Nederland staat Franklyn Hartkamp aan het hoofd van KMG Nederland.

Hij is hard en gedreven bezig om Krav Maga goed op de Nederlandse kaart te zetten.

Als groeiende organisatie met nu al meer dan 25 scholen en meer dan 80 instructeurs is KMG Nederland hard op weg om ook het Nederlandse publiek warm te laten lopen voor Krav Maga.

 

In 1948, toen de staat Israël werd gesticht, werd Imi hoofdinstructeur voor Krav Maga aan het instituut voor fysieke training van het Israëlische defensieleger. Later werd de zelfverdedigingskunst meer afgestemd op burgers. In latere jaren kreeg Krav Maga steeds meer een internationaal karakter, met scholen in diverse landen, waaronder Nederland en België. In Nederland is het in toenemende mate een onderdeel aan het worden van de opleiding tot politieagenten en militairen (net als in veel andere landen overigens).

Kenmerkend voor Krav Maga is dat training vaak plaatsvindt met zeer uiteenlopende realistische situaties, zoals een ontvoeringssituatie, gevaar 's nachts, aanvallen op een belangrijk persoon, aanvallen met een vuurwapen of mes, enzovoorts.

 

 

Waar zelfverdedigingsvormen als aikido en jiujitsu zeer subtiele technieken kennen, die de meeste mensen pas in echte gevechtssituaties effectief kunnen toepassen als zij ze jarenlang hebben geoefend en het wushu zeer veel sierlijke vormen kent, beperkt het Krav Maga zich grotendeels tot technieken die hoe dan ook snel effect hebben. Dit is met name om praktische redenen: technieken sluiten voornamelijk aan op natuurlijke reflexen van iemand die zich verdedigt tegen een aanval, en in veel gevallen moeten mensen zich in relatief korte tijd effectief kunnen verdedigen, waardoor een no-nonsense benadering voor de hand ligt. Zaken als eer en aanzien zijn ook veel minder van belang in het Krav Maga dan in bijvoorbeeld het wushu.

 

 

Het Krav Maga is een geschikte methode voor zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden om in relatief korte tijd te leren om te gaan met (levens-)bedreigende situaties, zoals bedreigingen met mes of vuurwapen. Zoals iedere realistische vorm van zelfverdediging is het krav maga niet aan regels gebonden, buiten de regels van de wet. Trappen en stoten naar het kruis zijn toegestaan, evenals ellebogen naar het hoofd en het prikken van vingers in ogen of tegen de keel. Het is dan ook geen sport maar een zelfverdedigingssysteem.

 

 

De beoefenaar van het Krav Maga zal dan ook indien mogelijk conflictsituaties proberen te vermijden, maar in het geval van een daadwerkelijke conflictsituatie, alles doen om te overwinnen.

 

 

Imi Lichtenfeld

Founder of Krav Maga

Emerich "Imi" Lichtenfeld “Sde-Or” (1910-1998), geboren in Hongarije, opgegroeid in Bratislava en uitvinder van Krav Maga.

De appel valt niet ver van de boom, wat zeker ook het geval was met Imi. Zijn vader, Samuel, leerde als circusartiest de fijne kneepjes van fitness, gewichtheffen, worstelen, boksen en mixed-skill vechten.

Toen hij koos voor een meer rustig leven, kon hij zijn skills goed gebruiken als Chief of Dectectives bij de Tsjechische politie. Gedurende deze periode trainde hij zijn zoon Imi in zijn gym ‘Hercules’. Al snel bleek Imi een kampioen te zijn in zwemmen, judo, boksen, worstelen, turnen, atletiek en stijldansen (ja, echt waar!).

Zo won hij in 1928 de Slovaakse Jeugd-kampioenschap worstelen en in 1929 de kampioenschap volwassen, zowel in de licht- als in de middengewichtsklasse. I

n datzelfde jaar won Imi ook de nationale boks- èn turnkampioenschappen. Zijn ‘vrije tijd’ besteedde hij aan stijldansen en trad hij o.a. op in de tragische show "Mephisto". Imi was zondermeer een bijzondere duizendpoot! Imi begon pas echt aan het ontwikkelen van Krav Maga tijdens de vooroorlogse tijden van de 2e Wereldoorlog, toen hij op de straten van Tsjechoslowakije te maken kreeg met het geweld van antisemitisme.

Om zich te weren tegen dit geweld en om te overleven begon Imi de technieken en filosofie te ontwikkelen waarop Krav Maga is gebaseerd.

Als basisprincipes hanteerde hij ‘don’t get hurt’ en als het echt niet anders kan, ga dan voor ‘win at all costs’.

Zijn sterke focus en gedrevenheid om continue zijn Krav Maga technieken te verbeteren en versterken, brachten Imi uiteindelijk op de positie van Chief Physical Fitness en Krav Maga Instructor voor de Israeli Defense Forces.

 

Na zijn pensioen in 1964, begon Imi zijn zelfverdedigingssyteem aan te passen voor gebruik door gewone burgers. Nu wordt Krav Maga over de hele wereld getraind als verdedigingsmethodiek voor militairen, veiligheidsmensen, politiemensen èn gewone mensen, burgers, die zich veilig willen voelen, altijd en waar ze ook zijn. Als afsluiter van Imi’s verhaal; de juiste houding van een Krav Maga-beoefenaar is “…Be humble. Proving oneself is not necessary. Humility and respect, prevents injury, losing face, or turning away from Krav Maga or any other demanding pursuit as a result of frustration.”

 

 

Eyal Yanilov

Head director of Krav Maga Global

Eyal Yanilov, geboren in 1959, trainde en studeerde Krav Maga onder persoonlijke supervisie van Imi.

Hij begon zijn training onder 1 van Imi’s beste studenten, Eli Avikzar, die hij later zou assisteren bij lessen en bij het afnemen van examens. Nu bezit Eyal de hoogste Krav Maga graduatie (Master level 3/Expert level 8) en heeft hij sinds 1975 over de hele wereld, burgers, militairen, elite korpsen, speciale eenheden zoals anti-terrorists squads, politiemensen en instructeurs opgeleid en getraind in de effectieve Krav Maga-systeem.

 

Zijn sterke gedrevenheid en diepgaande kennis van het systeem zorgden ervoor dat hij Krav Maga heeft vertaald naar een duidelijk systeem dat hierdoor makkelijk verspreid kon worden over de hele wereld.

Hiertoe richtte hij Krav Maga Global op van waaruit het Krav Maga-systeem werd geïntroduceerd in Europa, Australië en het Midden-Oosten.

Vanuit zijn positie als directeur en Chief instructor van Krav Maga Global, zorgt hij samen met zijn meest gevorderde studenten, lokale directeuren en hoofd-instructeurs voor het vergroten van de bekendheid van Krav Maga over de hele wereld.

Dit doet hij ondermeer via  ‘International School of Krav Maga’ waar hij de leiding over heeft, les geeft en zich bezighoudt met de ontwikkeling en verbetering van het Krav Maga systeem.

Zijn grootste doel nu is het over de hele wereld opleiden van goede instructeurs en het promoten van instructeursopleidingen. Dit doet Eyal met heel veel plezier, motivatie en charisma.

Hij is een toonbeeld als het gaat om wat Krav Maga voor je kan betekenen.

 

Franklyn Hartkamp

Director of Krav Maga Global NL

Na zijn 1e kennismaking met Krav Maga, besloot Franklyn al snel om naar Israël te gaan om deel te nemen aan de civiele instructeurscursus aan de school van Eyal.

Tijdens de 2 jaar intensieve training trok Franklyn de aandacht van Master Yanilov (Eyal) die zeer verrast was over zijn hoge kwaliteitsniveau.

Franklyn werd 1 van zijn directe leerlingen. Met een goede bagage aan skills en kennis, bracht Franklyn in 2000 Krav Maga naar Nederland, waar hij les begon te geven aan hoge beveiligingsprofessionals, reguliere eenheden van de Politie, Justitie en Defensie.

Gedreven door zijn passie voor Krav Maga ontwikkelt en verbetert Franklyn zijn technieken en tactieken voortdurend door het regelmatig volgen van trainingen bij Eyal, en het geven van seminars en trainingen in binnen- en buitenland.

 

Zijn belangrijkste ambitie is om de naamsbekendheid van Krav Maga in Nederland zo groot mogelijk te maken door het opleiden van zo veel mogelijk instructeurs en het (helpen) openen van zoveel mogelijk scholen.

 

Franklyn wordt door veel beoefenaars beschouwd als de 1 van de belangrijkste voortrekkers van Krav Maga in Nederland.

 

Krav maga Global oost nederland logo
Krav maga Global oost nederland logo
Krav maga Global oost nederland logo